Wat is er mooier dan beeldhouwen met textiel door met je handen over natte warme wol te wrijven? Zo zoek ik naar balans en groei. Wol combineer ik met verschillende materialen o.a. vezels, hout, ijzer. Tijdens dit proces van combineren maak ik keuzes aan de hand van de contrasten van materialen en hoe de vormen en kleuren versmelten.

Van jongs af aan zijn textiele werkvormen een rode draad in mijn leven.
Die passie is in mijn familie van generatie op generatie via de vrouwelijke tak doorgegeven. Op school tijdens de handwerklessen leerde ik allerlei technieken. Eťn herinnering staat me nog helder voor ogen; met 4 naalden een poppetruitje met lange mouwen breien. Nog steeds gebruik ik in mijn werk verschillende technieken.

In 2015 heb ik een textielreis gemaakt naar KirgiziŽ, waar ik oude vilttechnieken leerde. Ik volgde viltlessen en verscheidene workshops bij Dutch Felt Academy. Bij Storing AUB verdiepte ik me in het kunstzinnige aspect waardoor ik nog meer mijn eigen stijl heb ontwikkeld, namelijk het maken van abstracte textiele sculpturen in een organische vorm.
Het werken vanuit het platte vlak naar 3D is een boeiend proces. De creativiteit, de techniek en een deel toeval wanneer vormen spontaan ontstaan, geven me plezier in mijn werk.


Yvon Velthuijsen
 

  Curriculum vitae:  
  2020-2023 Storing AUB traject 1, 2 en 3
  2021     Cursus Beeldtaal Marjolein van der Stoep
  2019                   Dutch Felt Academy Master
Workshop Marjolein Dallinga
Masterclass handpoppen Yaroslava Troynich
Masterclass prikvilten Atelier Anke
  2016-2017 Dutch Felt Academy
  2017-heden  Vakdocent Textiele werkvormen Vrije School De Zevenster Oldenzaal
  2007-2017 Vakdocent Textiele werkvormen Vrije School De Noorderkroon Enschede
  2007-2018  Workshops Temari
  2007 Handwerkopleiding Helicon